Ден на народната носия организират в Русе

stat 17:15  |  13 февруари 2018 | | / Калин Каменов /  
Ден на народната носия в Русе Ден на народната носия в Русе
Сн.: Община Русе

Ден на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни ще се проведе в Русе на 16 февруари, петък, в Канев център.
Той е кулминацията на проекта на Сдружение Обществено полезно училищно настоятелство „Фридрих Шилер“, „Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия“, който е финансиран по Програма „Знание и растеж” на Фондация „Русе – град на свободния дух”, реализирана с подкрепата на Фондация „Еконт“.

Проектът беше представен от д-р Марияна Георгиева и г-жа Галина Панова. Денят на народната носия ще започне в 10:20 часа на 16 февруари, пред Канев център, с атрактивно кукерско шествие под звуците на автентични чанове, в което ще се включат деца и родители.

За 10:30 часа е планирано официалното откриване на празника, а минути по-късно ще бъдат открити изложби на кукерски маски и битови предмети. В залата на Канев център ще се проведе шествие на автентични народни носии, в което ще участват ученици от почти всички русенски училища. За първи път ще бъдат показани и облекла от автентичната колекция на жител на град Бяла – Велико Тодоров. В рамките на празника е предвиден и конкурс „Родител и дете“.
Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК