Археолози: 16-ата църква в Червен е най-представителна

stat 10:52  |  14 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Средновековният град Червен вече се вее над кулата в западната част на цитаделата Средновековният град Червен вече се вее над кулата в западната част на цитаделата
Сн.: ruse-news.com

Според археолози откритата през миналата година шестнайста църква на средновековния град Червен край Русе е един от най-представителните храмове на крепостта.
По този повод на 15 март /четвъртък/ ще има презентация на тема "Средновековният Червен и църква щ16", съобщават от Русенския исторически музей.

Археологът Светлана Великова ще представи резултатите от състоялите се през 2017 г. теренни проучвания на археологическия резерват.

През миналата година разкопките на Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона. Археолозите разкриха основа на църква, която е шестнайстата, откривана досега на територията на крепостта. Те са намерили също множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на храма. Проучената до този момент среда включва част от църковната сграда, четири погребения и по-късно изграден външен зид.

От Русенския музей припомнят, че Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК