По 50 камиона на час минават по Дунав мост

stat 11:22  |  14 февруари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Проблемът за изходящия трафик в посока Румъния остава Проблемът за изходящия трафик в посока Румъния остава
Сн.: Shutterstock

Четири пъти се е увеличил трафикът на камиони през "Дунав мост" откакто сме в ЕС, сочат данните на митницата в Русе
Ако преди присъединяването на страната ни към Европейския съюз през пункта средно на денонощие са преминавали 500 камиона, то днес обичайният трафик в рамките на 24 часа е 1500 - 1800 камиона в двете посоки, като нерядко цифрата достига до 2000 товарни превозни средства, съобщиха за БТА от митницата.

От там информират, че нормалната пропускателна способност на съоръжението, според анализ на Световната банка от 2000 г., е 50 камиона на час или 1200 в рамките на 24 часа.

От митницата съобщават, че нараства и трафикът на леки автомобили. От преминалите през миналата година 943 506 в посока Румъния превозни средства, леките и лекотоварните автомобили са 646 572. През изтеклата година е отбелязан и рекорд в един от най-натоварените дни - само за денонощие са били обработени 4900 изходящи леки автомобила, което е близо три пъти повече от обичайното.

Зона "Изток" облекчава трафика

Заради увеличения брой превозни средства, честите струпвания и образуване на дълги опашки, през миналата година бе поставено началото на рехабилитацията на зона "Изток", която да облекчи трафика. Тя е изградена преди около 20 години и замислена като разширение на действащия граничен пункт, но до този момент не е била въведена в експлоатация. Предвид новите изисквания за граничен контрол и контрол по пътните такси, в зоната бе извършено реновиране и дооборудване на инфраструктурата. Така от 1 февруари т.г. тя бе въведена в пробна експлоатация.
Изградени са общо четири трасета за товарни и още толкова за леки автомобили, които да могат да поемат напълно входящия от Румъния трафик и в най-натоварените дни.

"Инвестицията по възстановяване и адаптиране на инфраструктурата на пункта към новите функции е в размер на 1 625 276,66 лева с ДДС", информират от митницата.
След приключване на работата по обекта са направени две тествания в реални условия. По време на тях са проверени всички системи на пункта - в това число кантарите и системите за безкасово плащане за тежкотоварните автомобили.

От митницата заявяват, че очакваният ефект от пускане в експлоатация на зона "Изток" на ГКПП "Дунав мост" е увеличаване пропускателната възможност на пункта, създаване на условия, позволяващи качествено и експедитивно обслужване на преминаващите превозни средства, товари и граждани, създаване на съвременни условия за работа на митническата администрация, позволяващи повишаване ефективността на митническия и граничен контрол, увеличаване площта на буферната зона за входящия в страната трафик, необходима за облекчаване натовареността и опазване на мостовото съоръжение, построено през 1954 година.

Четирите отделни трасета само за леките автомобили в зона "Изток" позволяват извършването на бърз и качествен винетен контрол върху превозните средства. Открити са нови работни места за служители от агенция "Митници", НАП и Гранична полиция. Те ще обезпечат контрола и обслужването на транспортния поток.

След като зона "Изток" вече работи, то зона "Запад", която досега обработваше входящи и изходящи превозни средства, ще поеме само изходящия лек и тежкотоварен трафик през "Дунав мост" в посока Румъния.

Нужни са реципрочни мерки и от румънска страна

Шофьори заявиха, че проблемът за изходящия трафик в посока Румъния остава. Продължава да се образува опашка от изчакващи да излязат от България камиони по пътя Мартен-Русе.

От митницата коментираха, че за да има граничният пункт максимална пропускателна способност, са нужни реципрочни мерки за увеличаване на капацитета и от румънска странаПремиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК