Русенци ще гледат опера от сцената

stat 17:26  |  13 февруари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
”История на войника” от Игор Стравински ще се играе на камерна сцена ”История на войника” от Игор Стравински ще се играе на камерна сцена

В Русе публика и оперни артисти ще съпреживеят заедно "История на войника" - от Игор Стравински.
Спектакълът на Русенската опера ще бъде представен в камерна обстановка на 15 февруари /четвъртък/, като зрителите ще бъдат настанени на столове на сцената, обясни режисьорът на постановката Пламен Бейков.

"История на войника" се посвещава на стогодишнината от края на Първата световна война.

В спектакъла участва инструментален ансамбъл от оркестъра на Русенската опера. Диригент е Юрий Илинов, хореограф - Никол Джиброва, а сценограф е Петя Динова.

"История на войника" е музикална мимодрама, съставена от Игор Стравински през 1917 г. по текста на Шарл-Фердинан Рамю. В нея участват разказвач, изпълнители-актьори, танцьори или пантомимисти и седем инструмента - цигулка, контрабас, фагот, тромпет, тромбон, кларинет и ударни инструменти.

"Надявам се, че "История на войника" ще има бъдеще. Планираме да бъде представена в София, както и на други места", обясни директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.

По думите на диригента Юрий Илинов музиката е много съвременна, понятна е и за младите хора.

Русенската опера представя за първи път в крайдунавския град "История на войника" през 1982 година. Тогава режисьор е Константин Димчев, а диригент - Веселин Байчев. За последен път е поставена на русенска сцена през 2001 г. - по време на международния фестивал "Мартенски музикални дни".Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК