Музеят организира турове по ”женските” места в Русе

stat 11:56  |  12 февруари 2018 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Къщата музей на баба Тонка в Русе Къщата музей на баба Тонка в Русе
Сн.: Bulphoto

"Виртуална" феминистична разходка ще се състои в Русенския исторически музей на 13 февруари /вторник/.
Ренета Рошкева - уредник в отдел "История на България XV - XIX век", ще очертае местата на памет, свързани с имената на видни русенки, съобщиха от културната институция. Музеят организира за втора поредна година поредица от феминистични разходки.

Туристическите турове са част от проект на Българската асоциация на университетските жени "Жени, женски организации и места на колективна памет в София, Русе, Благоевград, Велико Търново, Пловдив и Бургас", осъществен с подкрепата на Български фонд за жените.

Разходки ще има през този и през идния месец. Сборният пункт на туровете ще е къщата-музей "Баба Тонка".

Разказът ще маркира и мястото, където е била къщата на Екатерина Каравелова, един от символите на женското движение в България в периода между войните, оглавила девическото училище в Русе след Освобождението.

Ще се отдаде заслуженото на ролята на дружество "Стопанка" за образованието на момичетата. Пред паметника на Любен Каравелов участниците ще чуят съвременно звучащите му разсъждения за образованието на жените.

При професионалната гимназия по облекло разказът ще обърне внимание на дейността на най-авторитетното русенско женско дружество - "Добродетел".

Последната спирка на обиколката по "женските" места в Русе ще бъде математическата гимназия "Баба Тонка", където ще стане дума за приноса на русенските учителки за развитието на женското движение в България.Премиери

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК