3 различни грипни щама са регистрирани в Русе

stat 14:20  |  11 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Заболеваемостта от грип в Русе е все още ниска Заболеваемостта от грип в Русе е все още ниска
Сн.: Shutterstock

Три различни грипни щама - "Мичиган", "Хонконг" и "Ямагата", са регистрирани в Русе от началото на зимния сезон.
Това съобщиха от пресцентъра на Университетската болница "Канев" в крайдунавския град.

В Русе първо бе регистриран щамът "Мичиган" - в началото на миналия месец, преди дни бе доказан и "Хонконг". И двата са от група "А".

Третият случай е от 8 януари тази година. В УМБАЛ "Канев" е била приета 78-годишна жена с висока температура, хрема, кашлица.

Изпратена е ферологична проба в Националния център по заразни и паразитни болести, където е доказан грип от група "B", щам "Ямагата". Жената е хоспитализирана в Инфекциозното отделение и се третира с антивирусни средства. Пациентката вече е в стабилно състояние и изписването й зависи от стабилизирането на общото й здравословно състояние.

От Регионалната здравна инспекция в Русе информираха, че от началото на зимния сезон до момента в областта има общо петима души - четири жени и мъж, които са с доказан грип. Само при последния случай със 78-годишната жена грипът е от група "В". При останалите той е от група "А".

От РЗИ информираха още, че заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в областта е ниска. Данните за миналата седмица показват, че тя е 106,94 на 10 000 души при средна за страната от 114,76 на 10 000 души. Грипна епидемия се обявява, ако заболеваемостта достигне стойности от 250 на 10 000 души.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК