Местят павета от улица по паркинги в Русе

stat 13:11  |  14 ноември 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Улица „Славянска” е първата павирана улица у нас - през 1880 г. Улица „Славянска” е първата павирана улица у нас - през 1880 г.
Сн.: Павлин Даскалов, Dir.bg

Част от паветата, извадени от ул. "Славянска" в Русе, ще бъдат ползвани при изграждането на паркингите в района.
Инициативен граждански комитет настоява цялата улица да бъде възстановена с паваж, съобщи БНТ. От местната администрация обясниха, че с настилката от асфалт ще е по-малко шумно и по-безопасно.

Улица „Славянска” е първата павирана улица у нас - през 1880 година паветата са докарани по река Дунав от Австрия. В началото на 70-те години на миналия век е асфалтирана. В момента там се прави основна реконструкция по европроект, наред с още 3 улици, които водят към реката.

Инициативен комитет е направил подписка да се върне първоначалната настилка на улица "Славянска” и тя да бъде обявена за паметник на културата. От общината обясниха, че заради големия трафик, шума и безопасността асфалтът е по-добър вариант.

От Общината обясниха още, че улица "Славянска” заедно със сградите на нея е групов паметник на недвижимото културно наследство и всички ремонта там са съгласувани с Института по паметници на културата.

Гражданската подписка ще бъде разгледана на следващото заседание на Общинския съвет.Премиери

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК