Обучават ученици за ”Приложен програмист”

stat 18:12  |  12 октомври 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати
Сн.: Shutterstock

Десетокласниците вече могат да кандидатстват за обучение по новата професия "Приложен програмист" по Националната програма "Обучение за ИТ кариера".
Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Регистрацията на кандидатите е до 10 ноември 2017 г. на адреса: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe32eI8-
4BuWcMTr0ncuTEVO2KqGRQ8u335xO_k2CNUV6PS5Q/viewform

Сформирането на групите от ученици ще става след входящ тест за допускане на регистрираните кандидати, който ще се състои на 11-12 ноември 2017 г. Системата ще е отворена за 48 часа, а тестът трябва да се направи в рамките на един час.

За това обучение могат да кандидатстват ученици от всички области на страната, които в момента не се обучават по професии от направлението "Компютърни науки".

Обучението ще е в пет училища-центрове - към Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", към Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец и Техническия университет в София, към Технологичното училище "Електронни системи" и Техническия университет в София, към Професионалната гимназия по електротехника и електроника "Апостол Арнаудов" в Русе и Русенския университет "Ангел Кънчев", към Професионалната гимназия по електротехника и електроника "К. Фотинов" и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Обучението е безплатно. На всеки одобрен ученик от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.

Обучението ще е по нови учебни планове и програми, съобразени с научните достижения в областта на информационните технологии. Лекциите и упражненията ще са в свободно от учебните часове време, както и в събота и неделя.

Всички завършили тригодишното обучение ще получат професионалната квалификация "Приложен програмист".

Партньори на Министерството на образованието и науката по програмата са БАСКОМ - Българската асоциация на софтуерните компании, БАИТ - Българската асоциация за информационни технологии, ИКТ Клъстер - Клъстер информационни и комуникационни технологии и компании от бранша, и Българската аутсорсинг асоциация.Премиери

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК