Русенци бранят ”Вития мост” от събаряне

stat 13:12  |  13 септември 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
Проект за крайбрежната визия на Русе и Гюргево Проект за крайбрежната визия на Русе и Гюргево

Русенци бранят с подписка "Вития мост" на брега на Дунав.

Подписката за запазване на съоръжението е местна гражданска инициатива. Събирането на подписи започна на 11 септември и ще продължи 10 дни - до 20 септември.

Предстои съоръжението да бъде съборено със започването на дейностите по мащабен европроект на община Русе за нова визия на кея, съобщи "Монитор".

Целта на проекта е изцяло да преобрази крайбрежната визия на двата дунавски града. В Русе ще се обнови участък покрай реката с дължина 480 метра, а в Гюргево ще се изгради кей и ще се развие зоната около канала „Свети Георги”.

Макар и в недобро състояние, мостът навява романтични спомени у жителите на град Русе и те не искат да се разделят с него и да приемат, че на мястото му ще се появи нова двуетажна пасарелка.

Реализацията на трансграничния проект, който се изпълнява в партньорство с отсрещната румънска община Гюргево, вече е в ход.

Изсечени са дърветата по единия от скатовете, предстои разрушаване на старата кейова стена, заличаване на Конския плаж, към който русенци също имат носталгични чувства, затова надигат гласове, че мястото трябва да се запази.

„Защо тези претенции не бяха съобщени, когато имаше обществено обсъждане на проекта, а едва сега се поставят на дневен ред. Тогава беше времето да бъдат коментирани”, каза неотдавна на пресконференция заместник-кметът по устройство на територията в община Русе Димитър Наков.

По думите му Витият мост не отговарял на изискванията за достъпна среда на хора с физически увреждания.

Според Бойко Никифоров, който е един от инициаторите за подписката, строителството на асансьор за хора с инвалидни колички към сегашния мост би решило проблема.Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК