Откриха храм „Всех Святих“ в Русе (снимки)

stat 11:25  |  11 септември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева /  
Тържествено освещаване на новопостроения храм ”Всех Святих” Тържествено освещаване на новопостроения храм ”Всех Святих”
Сн.: БТА

Новопостроеният храм "Всех Святих" в Русе отвори официално врати вчера.
Патриарх Неофит, който пристигна за откриването на църквата, заяви, че Русе и Светата ни църква заслужават този успех.

"Пожелавам и на вас да бъдете днес много радостни и честити и да благодарите Богу, че всички светии са отново ваши покровители. За много години!", каза патриархът, цитиран от БТА.

На церемонията по откриването на новопостроения храм присъстваха много русенци и официални гости. За нея пристигна и премиерът Бойко Борисов.

По външен вид църквата наподобява съборения на 26 октомври 1975 г., за една нощ, едноименен храм по нареждане на Градския народен съвет. На негово място тогава е издигнат Пантеонът на възрожденците. В Русе винаги е имало интерес от възстановяването на църквата. Съществува и мит, че след нейното разрушаване вървят много неблагополучия в живота на града.

Почти 20 години продължават усилията храмът да бъде възстановен. Основният камък на съвременната църква е положен символично през 1998 г. от покойния вече патриарх Максим.

Началото на същинския строеж е поставено през 2007 г., като се разчита основно на дарения. В кампанията се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. За целта е създадено и сдружението "Всех Святих", като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, сега български патриарх, и тогавашният кмет на града Божидар Йотов.

На 20 февруари миналата година, в деня на честванията по повод на 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония сдружението предава собствеността на храма "Всех Святих" на Русенската митрополия - в лицето на сегашния Русенски митрополит Наум.

По-късно същата година Министерски съвет отпусна 250 000 лева за довършването на църквата.

Гости на Русенския митрополит Наум за тържественото богослужение бяха духовници от Русия, Румъния и България.

Осем чисто нови камбани различни по големина са изложени пред новия храм. Те са подарък от патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил и ще бъдат монтирани по-късно, тъй като трябваше да бъдат осветени.Премиери

Черната пантера

Черната пантера

По комиксите на Marvel Comics, създадени от Стан Лий и Джак Кърби. Първият тъмнокож супергерой...

Гномчета вкъщи

Гномчета вкъщи

Малката Кло разбира, че новите й градински джудженца изобщо не са това, което изглеждат. Сега тя...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК