Музеят в Русе показва предмети от социализма

stat 17:43  |  18 май 2017 | | / Редактор Таня Тодорова /  
През социализма банани се продаваха само за Нова година През социализма банани се продаваха само за Нова година
Сн.: freeimages.com

В Русенския музей е подредена инсталация с предмети с оспорвана история през социализма.

Банани, синя връзка, противогаз, празна бутилка от Кока-Кола с надпис на кирилица, дървени налъми и транзистор ВЕФ са показани в инсталация в Русенския исторически музей.

"Инсталацията "Свидетелски истории, оспорвани истории - музеефициране на близкото минало" я свързваме с периода на социализма, който е близък до нас, но все още не е достатъчно добре представен в музейна среда", обясни Искрен Великов - уредник в отдел "Най-нова история" към Русенския музей, цитиран от БТА.

Шестте предмета са пряко свързани със социализма, като замисълът е, че всеки от тях би могъл да бъде тълкуван по повече от един начин.

"Виждаме как дървените налъми могат да бъдат асоциирани с политическите затворници в концлагера в Белене, но могат да бъдат свързани и с посещението на обществена баня от 50-те и 60-те години на миналия век. Синята връзка е свързана с клишето червена връзка, но тя е първата стъпка преди пиoнерчето. Има и любопитен момент, че възпитанието на чавдарчетата със сини връзки е по-скоро национално - те носят и калпачета с кокарди, които имитират Априлското въстание, докато пионерчетата се възпитават в следващата фаза на интернационализъм", обяснява Великов.

По думите му бананите през социализма са нещото, което се вижда веднъж в годината - на празник, най-вече на Нова година.
Бутилка Кока-Кола с надпис на кирилица вече не може да се намери. Тя е бутилирана и произвеждана в България от 1965 г., като парадоксът е, че дотогава е обявявана за силно наркотично, пристрастяващо и опияняващо вещество, като част от пропагандната система на социализма.

Транзисторът ВЕФ илюстрира как средствата за масово осведомяване биха могли да бъдат мобилни и биха могли по-лесно да достигнат до всички, което е част от системата за контрол на достъп на социализма.

Великов посочва, че противогазът се асоциира с хлорните обгазявания през 80-те години на миналия век в Русе, но той е и част от системата за защита на населението в случай на война.
"Знаем, че Студената война е война и двете страни са готови във всеки един момент да преминат в следващата фаза, като подготовката включва употребата в широк мащаб на противогази от населението", казва Великов.

Той обяснява, че на следващ етап посетителите на инсталацията ще бъдат призовани да представят своята интерпретация на предметите, за да се види многообразието от истории, които всеки по някакъв начин предизвиква в своите спомени.

Инсталацията е по повод на Международния ден на музеите - 18 май, който през настоящата 2017 година се отбелязва от ИКОМ под наслов "Музеите и оспорваните истории: да кажем в музеите неизразимото".Премиери

Tomb Raider: Първа мисия

Tomb Raider: Първа мисия

По видеоиграта на Crystal Dynamics / Square Enix от 2013 г. Залозите внезапно стават много...

Гринго

Гринго

Американският бизнесмен Харолд, притежаващ дял във фармацевтична компания, има големи проблеми...

Всички премиери »

СПРАВОЧНИК