Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на брифинг относно актуалната ситуация в „Дунарит” и действията на държавата за спасяване на предприятието.

Според министъра изключително важна е подкрепата на абсолютно всички за тази извънредна мярка. Това няма да е нещо, свързано с целия военно-промишлен комплекс, а е извънредна мярка само, отнасяща се до „Дунарит“ и тежкото състояние, което в момента е дружеството.

По думите му към момента не е необходимо финансиране през правителството, тъй като дружествата към министерството имат средства.

„Дружествата към Министерството на икономиката са финансово обезпечени и те са на печалба, тоест нямаме проблем с финансовата част. „Дунарит“ в момента работи изключително добре и не се налага такава подкрепа в този момент. Проблемът е евентуално, ако започнат делата, които са по кредитите и изпълнителни производства, да започнат да се продават машините и съоръженията. Няма да го допусна“, увери министър Караниколов.

Министър Караниколов добави, че е имал среща със синдикатите и с управителя на „Дунарит“. Тяхното мнение е, че трябва да се направи всичко да се запазят работните места и дейността на дружеството“, посочи още министърът.

По думите му все още не може да се каже колко би струвало изкупуването на „Дунарит“, а около 40 милиона лева са изкупените вземания до момента.

На въпрос дали фалитът на КТБ ще доведе до срив в „Дунарит“, той отговори: „Проблемът на „Дунарит“ идва от КТБ“.

В “Дунарит“ към момента работят 1300 човека. Дружеството е изключително важно за целия военно-промишлен комплекс, не само за държавния, но и за частния, както и за българската икономика.

„Към момента на управителния орган на „Дунарит“ им е повдигнато обвинение, което е дало основание за задействане на процедура за отнемане на лицензиите на производство, което би довело тежкото състояние на дружеството и на целия военен сектор“, посочи министърът на икономиката.

Според него за съжаление в момента управителният орган, въпреки че са подали молба за освобождаване, не могат да бъдат освободени, тъй като има молба за обжалване и новите акционери не могат да влязат. По думите му при това положение МВР трябва да предприеме действие за отнемане на лицензиите на предприятието.

„Това е недопустимо и министерството няма да го допусне. Министерството на икономиката започва активна дейност за придобиване на дружеството „Дунарит“. Работим за купуване на всички кредити, за да не се стигне до процедура на несъстоятелност или продажба. Основната ни цел е запазване на дружеството и на работниците, което гарантирам пред вас, че ще се случи“, заяви Караниколов.

Преди три седмици стотици работници от военния завод „Дунарит“ в Русе излязоха на мирен протест и блокираха за кратко движението през граничния пункт „Дунав мост“, заради започнала процедура за отнемане на лицензиите на предприятието. Причината за това бе разследване на Специализираната прокуратура срещу изпълнителния директор Кръстьо Кръстев, който в последствие подаде оставка.

Тогава министър Караниколов се срещна с протестиращите и ги увери, че „Дунарит” ще продължи да работи, лицензиите му няма да бъдат отнети.

Министърът на икономиката бе категоричен, че няма да допусне дружеството да бъде докарано до фалит. Той посочи, че „Дунарит“ е изключително важно предприятие за икономиката и за целия военно-промишлен комплекс, затова от министерството следят внимателно случващото се в него.

Според синдикатите, фирма близка до Делян Пеевски, се опитва да купи предприятието на безценица като го атакува в съда. Прокуратурата пък обвинява шефовете на фирмата, че спонсорират с пари от "Дунарит" ексшефа на КТБ Цветан Василев, който в момента се крие в Сърбия. Именно за това те са обвинени и е застрашен лиценза на компанията.