Виждам Русе преобразен и разцъфнал. Освен духа, който притежава, градът вече върна своя блясък на перлата на Дунава. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която участва в откриването на благоустроения с 5,4 млн. лева по европроект стар градски център на Русе - в участъка между площадите "Свобода" и "Батенберг".

Със спечелената сума са изградени два сухи фонтана с художествено осветление на площадите "Хан Кубрат" и "Елиас Канети", статуя на уличен музикант, както и система за озвучаване. Извършена е пълна рехабилитация на водното съоръжение, намиращо се пред сградата на Русенския музей. Изградена е нова настилка по централната пешеходна улица "Александровска", а градинките на пл. "Батенберг" са изцяло обновени с нова растителност, която се поддържа с автоматична поливна система. Монтирана е и система за видеонаблюдение, като 25 камери следят за евентуални вандалски прояви.

"Искам да поздравя кмета и неговия екип за усилията, които положиха. Само с подкрепата, която предоставихме - по програмата за регионално развитие, Русе осъществява проекти за 67 млн. лева, което е огромна инвестиция", каза Павлова, цитирана от БТА.

Кметът Пламен Стоилов обясни, че осъществяването на проекта е било възможно заради пълната подкрепа на правителството и на министерството. "Проектът беше труден. Спомнете си преди четири години какво представляваше това място, но днес имаме един прекрасен площад, една красива централна градска улица и най-хубавото е, че оценката на хората е изключително висока", каза Стоилов.

По отношение на няколко стари сгради по централната улица "Александровска", които се рушат и загрозяват облика, тъй като собствениците им не ги поддържат, Павлова коментира, че общината и държавата имат право да издават предписания, за ремонтиране на фасадата, която да бъде безопасна и да има добър облик.

Ако това не се направи, местната управа има право, като кметът на Русе е предприел тази инициатива, да укрепи сградата и да я обезопаси, след което сметката да се предяви на собствениците, които да я платят.

Павлова каза още, че това може да стане и в рамките на новата оперативна програма 2014-2020 година - "в частта, която касае енергийната ефективност и подобряване на сградите - и за публичните, и за частните сгради, включително и за сгради-паметници на културата".

"Това обаче трябва да стане и със съгласието и желанието на собствениците. Така имаме възможност да реновираме тези здания и с европейско финансиране", обясни министърът.