Това предвижда проектът "Управление на пътищата в трансграничния район Гюргево-Русе - стратегия за успех", който бе представен на пресконференция от партньорите в него - Окръжният съвет в Гюргево, Областната администрация в Русе и Русенският университет, съобщи БТА. Една от целите му е да осигури безопасност на движението и ефективно управление на транспорта в пътния участък Бяла-Русе-Гюргево-Адунаци Копачени, каза консултантът по проекта от българска страна Страхил Карапчански.

Сред основните дейности на проекта е създаването на дигитална карта с база данни за всички пътища в Русенския и Гюргевския регион, както и система за визуализация и наблюдение на пътния трафик по направлението Букурещ-Гюргево-Русе-Бяла. Освен за пътната обстановка информационните табла ще съдържат данни от областта на туризма, а също и за природни бедствия, за да може пътуващите да си изберат най-подходящия маршрут, поясни Карапчански. Дигиталната карта ще бъде достъпна за всички и ще бъде качена на сайт. Информацията на английски език ще се актуализара всеки ден.

Проектът е на обща стойност 1 444 203 евро, а финансирането се осигурява от Европейския фонд за регионално развитие - 84 процента, 13 процента е съфинансирането от държавния бюджет на двете страни и 3 процента собствено участие за бенефициента. Реализацията вече е започнала и трябва да приключи в средата на март 2012 г., информираха партньорите по проекта.