Сензационната находка е средновековен гроб на жена и дете. Позите им наподобяват тези на Богородица и Младенеца. Според учените това е първо по рода си откритие у нас, съобщава в. "Стандарт".
Дясната ръка на жената е пред тялото на детето, а лявата под седалището му, точно както е изобразено на иконата. Ръчичката на малкото пък благославя като тази на Христос. Майката е на около 25-30 години, а рожбата й на около 2 години. Най-вероятно е момиченце, тъй като е накичено с гривни. Съдейки по облеклото и накитите им, те са били заможни хора, смятат археолозите.
Професор Овчаров и неговият екип се докоснаха до тайната на изчезнало селище по уникалния некропол. Двуседмичната експедиция приключи вчера. В петнайсетчленния екип бе и ст.н.с. д-р Бони Петрунова от Националния археологически музей. По намерените десетки монети стана възможно датирането на некропола. Той е от най-слабо проучвания период - от края на ХVI до края на ХVIII век. Най-вероятно край днешно Нисово са живеели около 500 до 1000 души.
Миналата седмица учените откриха гробовете на свещеника и хлебаря на селището. Екипът попадна преди дни и на ритуал отпреди 300 години, когато хората са погребвани с остри предмети, символизиращи прерязването нишката на живота. Все още въпросителните около това, как са се заселили хората там и къде са изчезнали жителите през ХVII век, остават. Според тогавашните стандарти селището е било заможно. В него са останали десетки сребърни монети и уникалните надгробни кръстове.
Това е вторият средновековен некропол, който се проучва в България. Първият стана известен благодарение на д-р Бони Петрунова и се намира край шуменското село Калугерица. Откритите тамплиерски кръстове, известни като "кроа пате", намекват за влияние на католицизма върху православието. Една от хипотезите за селището край Нисово е то да е 7 било населявано от наследници на български аристократи, напуснали Търновград, посочи д-р Петрунова. Експедицията край Нисово бе изцяло финансирана от Великия Приориат на рицарите тамплиери в България.